Üriner İnkontinans – İdrar Kaçırma
“Üriner inkontinans” veya “idrar inkontinansı” tıbbi bir terimdir. Uluslararası kontinans derneği idrar inkontinansını “kişiyi sosyal ve hijyenik olarak rahatsız eden istem dışı idrar kaçırma” olarak tanımlar. İdrar kaçırma, erkek ve kadın her iki cinste de görülür. Yaşlılarda daha sık görülür, ama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir, yani her yaşlı kişide mutlaka olması gerekmez. Kadınlarda görülen “stress inkontinans” daha sık karşılaşılan bir durumdur.
Kadınlarda erkeklere oranla 3-4 kat daha fazla görülmektedir ve yaşla birlikte her iki cinste de bu oran artmaktadır. Genç kadınlarda %15-20, orta yaşlarda %20-30, ileri yaşlarda %50 ye varan oranlarda görülmektedir. 30 yaşından sonra her dört kadından birinde görülmektedir ki bu, oldukça önemli bir orandır. Menopoz sürecinde ve çok doğum yapmış kadınlarda görülme oranı daha da artmaktadır.
Ülkemizde’de doğum oranı, coğrafik etkenler, fiziksel aktivite eksikliği, kaslarda deformasyona yol açmakta ve zamanla her iki kadından birisinin şikayeti haline gelmektedir. Bu şikayetleri maximum konfora dönüştürebilmek için Mesane Pedi – Bladder Pad inkontinans sorunu yaşayan bayanların imdadına yetişiyor. Yıllardır idrar kaçırma sorunları içim Hijyenik Ped çözüm arayışı olarak kulanılmışsa da; bunun sebebi tamamen tüketicilerin bilgi eksikliği ve firmaların ticari pazarlamaları sonucunda oluşan yanlışa yönlendirmedir.Çünkü;
Kanımızın PH derecesi ile İdrarımızın PH derecesi ve yapısal özellikleri birbirinden farklıdır.Bu nedenle idrar kaçırma – Üriner İnkontinas Sorunlarında Kullanılması gereken ürün Hijyenik Günlük Pedler değil Mesane Pedleridir.;)
Kadınlarda Üriner İnkontinansın Nedenleri:
- İlerleyen yaş
- Doğum (zor doğum, çok sayıda doğum yapma, iri bebek doğurma…)
- Menopoz (östrojen hormonunun azalmasına bağlı)
- Obezite (fazla kilolar hem idrar kaçırmayı arttırmakta hem de tedavinin başarısını düşürmektedir)
- Diyabet
- Genetik (bazı kadınlarda bağ dokusunun daha gevşek olması)
- Kabızlık
- Diğer hastalıklar (astım, kronik bronşit, multipl skleroz, Parkinson…)
Stres üriner inkontinans (Stres tipi idrar kaçırma)
Öksürme, hapşırma, zıplama, ıkınma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda görülen idrar kaçırmadır. %30-40 oranında görülür. Mesane boynu ve idrar deliğinin (üretra) anatomik destek yapılarının zayıflaması sonucu oluşur. Bu şikayeti olan kadınların büyük bir çoğunluğunda aynı zamanda rahim ve idrar kesesinin taban kısmının da aşağıya, vajene doğru kısmen veya ileri derecede sarkması söz konusudur ve vajinadan dışarı çıkan, ele gelen şişlik ortaya çıkar.
Urge inkontinans (Sıkışma tipi idrar kaçırma)
Acil idrar yapma isteği ile birlikte veya bu hissin hemen sonrasında görülen idrar kaçırmadır. Hastaların büyük çoğunluğunda neden bilinmemektedir. Mesane gelen idrarla dolarken ani ve kontrolsüz kasılmalar olur. Kontrolsüz olan kasılmalar sonucu acil idrar yapma zorunluluğu görülür. Genellikle artmış gündüz idrar yapma sıklığı ve gece de 1 kereden daha fazla idrara kalkma şeklinde görülür. Görülme sıklığı %20-30 oranındadır.
Mix inkontinans (Karma tip idrar kaçırma)
Yukarıda anlatılan 2 tipin bir arada olması durumudur. %25-35 oranında görülmektedir.
Taşma inkontinans (Taşma tipi idrar kaçırma)
Mesanenin yetersiz boşalmasına sekonder olarak az miktarda olan idrar kaçırmadır. Diyabetik nöropati, omurilik yaralanması ve multipl skleroz da görülür.